søndag den 1. september 2013

Bondeboller med maltsirup - der ikke skal hæve i en uendelighed:-)

Kender du det der med, at man lige pludselig får lyst til hjemmebagte boller? og at alle yndlingsopskrifterne skal hæve min. 12 timer på køl eller over flere dage. Misforstå mig ikke -herhjemme er der ingen tvivl om, at for eksempel Meyers brødopskrifter, der ofte er 3 dages projekter, topper i kvalitet. Men har man en god bolleopskrift, kan man sagtens bage lækre, smagfulde og sprøde boller inden for et par timer - også uden surdej.



Min yndlingsopskrift udspringer af Bondebrød fra Mors -en opskrift fra en af Amos bagebøger. Den er ændret undervejs, efter hvad vi synes fungerer bedst.
Der er blandt andet tilsat maltsirup, da de give en lækker karamelliseret smag i brødet.

Til en pladefuld boller ( 12-16 stk.) , skal du bruge følgende:

600 g hvedemel
100 g groft rugmel
100 g fuldkornsspeltmel
100 g havregryn + 1,5 dl. vand
4 dl. ymer
2 spsk.  groft salt
3 dl varmt vand
50 g gær
1/2 dl. olivenolie
1 spsk. honning
 3 spsk. maltsirup
Evt. 100 g kogte perlerug

Kog havregrøden op med vand til en grød og tilsæt salt.
Varm de 3 dl. vand og opløs gæren heri. Tilsæt ymer, havregrød, honning, olivenolie og maltsirup. Ønsker man lidt ekstra bid, er det også her man tilsætter de 100 g. perlerug. Eller ris, perlespelt eller andre rester fra køleskabet.

Bland først de grove meltyper i og ælt til sidst hvedemelet i. Hold lidt af melet tilbage, da man først til sidst kan vurdere om der skal bruges mere eller mindre mel, afhængig af dejens fugtighed. Når dejen er æltet godt, sættes den til hævning 30 minutter.

Form derefter dejen til boller, og lad dem hæve 20-25 minutter igen, inden de pensles med æg og bages i ovnen. De skal bage 20-25 minutter ved 200 grader.


 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar