Lige nu er det sæson for havtorn - det lille orange bær, der vokser tæt på havtornbuskens grene. Grenene er fulde af bær - og pigge - så man skal lige huske handsker og havesaks, når man går på jagt:-)
Det er dog jagten værd! Bærrene er meget smagfulde og har en passionsfrugt lignende smag, der ikke findes i andre danske frugter og bær. Derudover har havtorn den mest fantastiske orange farve og er smaskfulde af C-vitaminer.
Til 1 portion marmelade med havtorn og æble, skal du bruge følgende:
500 g havtorn - rensede og godt skyllede
Ca. 300 g. syltesukker
2 vaniljestænger
4 æbler skåret i små tern
Læg havtorn i en gryde og fyld vand på, så det lige nøjagtig dækker bærrene.
Kog bærrene ca. 15 min, og hæld derefter bær og væske igennem en si, så alle kerner og skaller bliver sorteret fra -altså så der kun er koncentreret saft tilbage.
Kog saften op i en gryde, tilsæt æbler og vanilje og lad det koge med og tilsæt sukker. Smag til undervejs, så det ikke bliver for sødt.
Når æblerne er kogt ud, laves der en geleprøve af marmeladen (læg en skefuld på en kold tallerken, og se om det stivner, som det skal). Hvis ikke, kan man tilsætte lidt ekstra geleteringsmiddel.
Hæld til sidst marmeladen på rene, skoldede glas, og sæt dem på køl med det samme.
OBS: Gem evt. lidt af havtornsaften, kog den op med et par æbler skåret i både, rester af kerner og skaller fra tidligere. Når det har kogt 10 min., sies saften igen, og den rene saft blandes med rørsukker efter smag. Man får den lækreste energiholdige saft, der kan drikkes rent, eller blandes med vand til saftevand
Ingen kommentarer:
Send en kommentar