fredag den 21. juni 2013

Stor festkage - med mousser, vaffelrør og friske bær

Jeg elsker mad i alle afskygninger -  lige fra snacks til forretter, lækkert tilbehør til desserter og svulmende kager. Dette indlæg skulle egentlig have været det første, for det er en kæmpe festlagkage - Meeeen, det er lidt langt, og derfor startede jeg med et andet.


I får her et billede og opskrift på en skøn og lækker festkage, der ligner en million.

Denne version er lavet med chokoladebunde, hindbærmousse, blåbærmousse, friske bær og vaffelrør.

Selvom den tager lidt tid at lave, er den ikke teknisk svær - så "go for it" :-)




Sørg for at have en stor bradepande med høje kanter, som kagen kan bages og efterfølgende lægges i lag i.

Kagen sætter sig bedst, hvis den lægges sammen min. 8 timer før pyntning og servering.

Dagen før den skal lægges sammen, laves mousserne, der skal indeni.

Hindbærmousse:
200 g hindbær
Korn af 1 vaniljestang
Ca. 125 g sukker (smag til inden det sidste puttes i)
Citronsaft eller lime
1/2 liter piskefløde
150 g hvid chokolade
5 blade husblas

Blåbærmousse
250 g blåbær
Korn af 1 vaniljestang
Ca. 125 g sukker
Citronsaft eller lime
1/2 liter piskefløde
150 g hvid chokolade
5 blade husblas

Hindbær, vanilje, sukker og citronsaft koges sammen til en masse. Smag til med mængden af citronsaft. Saften skal være kogt ind, så det er en tyk grød, der er tilbage. Stil grøden på køl et par timer, så det bliver stift.

Kog derefter også blåbærgrøden, der skal køles på samme måde.

Når begge er kølet ned, lægges husblassen først i en skål med vand ca. 10 min. Herefter varmes piskefløden op til kogepunktet. Den hvide chokolade hakkes fint og puttes i en skål. Når piskefløden er lige ved kogepunktet, hældes ca. 2/3 dele af fløden over den hvide chokolade. Lad det stå er øjeblik, og rør så massen, til den bliver fin og blank. Hæld derefter den sidste rest fløde i, og vrid husblassen og vand, og læg bladene i en efter en under omrøring.
Dette gøres både med hindbær- og blåbærmoussen.
Mousserne hældes i hver deres skål, og i stedet for låg, lægges der film over massen. Ikke på kanten af skålen, men helt nede på moussen, så der ikke kan dryppe kondens ned i massen. Lad dem stå på køl natten over.

På dagen, eller dagen før bages chokoladebundene - de skal nå at køle helt, inden de skal bruges.

Chokoladekage:
200 g mørk chokolade
250 g smør
6 æg
400 g sukker
300 g finthakkede mandler ( alternativt mandelmel, hvis man vil undgå "klumper")
150 g mel
2 tsk bagepulver
2 spsk vaniljesukker

Smør og mørk chokolade smeltes sammen i en gryde. I mens piskes æg og sukker luftigt.
De tørre ting røres sammen i en skål. Når chokolademassen er smeltet, røres den i æggemassen. Til sidst vendes de tørre ting og mandler i, og kagen hældes i en bradepande med høje kanter, der er beklædt med bagepapir. Bages ved 160 grader 30-45 minutter. Jeg kan desværre ikke huske den nøjagtige tid, men test med en kødnål, om den er gennembagt. Det er bedre at den er lidt tør end klæg, når den skal lægges sammen som lagkage.

Når chokoladekagen er helt afkølet, deles den i 3 lag. Dette gøres nemmest ved at ridse kanten rundt med en kniv og derefter trække en sytråd igennem. På den måde kan lagene laves lige tykke.


Hvordan kagen samles:
Den bradepande, der blev brugt til at bage kage i, beklædes med madfilm.
Læg et lag af chokoladekagen i bunden.
Bred derefter hindbærmoussen ud på bunden, og læg en ny bund ovenpå. Læg så et lag blåbærmousse og læg den sidste bund på som låg. Omvikl bradepanden med madfilm og sæt den på køl gerne natten over

Pyntning af kage:
Kagen løftes op af bradepanden (brug madfilmen til at løfte i, og vend den evt. på hovedet, hvis det er nemmest), og lægges på serveringsfadet.

Lav en smørcreme af følgende:
250 g smør
250 g flormelis
Citron eller limesaft

Rør smørret blødt og put flormelis i - smag til med citron eller lime.

Brug en dejskraber til smøre creme på siderne og ovenpå kagen.

Sæt vaffelrør fast på siderne - til denne opskrift er der brugt 2 hele dåser vaffelrør (kan for eksempel købes i Bilka eller Super Brugsen)

Pynt med frugt eller bær ovenpå kagen, og sørg for at dække kagen, så man ikke kan se toppen.

Brug et bånd til at binde omkring kagen, så vaffelrørerne kan stå lige, og sæt til sidst kagen lidt på køl igen, så smørcremen kan sætte sig.

Som jeg startede med at skrive, er det lidt tidskrævede. Men det er det hele værd, og der er kage nok til 25-30 personer. Og så er den ikke teknisk svær.


God weekend:-)





1 kommentar:

  1. Hej. Kan jeg skifte mandelmelet ud andet? Jeg skal lave to af denne kage i morgen og det bliver ret dyrt i mandelmel.

    På forhånd tak

    SvarSlet